Kanto-ohje

Arkun kantaminen

Arkun kantajiksi pyydetään usein läheisiä miesomaisia tai läheisiä miesystäviä. Suomessa myös naiset voivat kantaa arkkua. Tehtävään valitaan yleensä kuusi, joskus myös neljä tai kahdeksan kantajaa. 

Kantojärjestystä suunniteltaessa huomioidaan, että lähiomaiset asettuvat kantamaan vainajan pääpuolelle. Jos lapset kantavat vanhempansa arkkua, kantaa vanhin lapsista sydämen puolella. Siis alttarille katsottuna oikealla puolella. Kantajia valittaessa olisi toivottavaa, että suunnilleen samanpituiset kantajat olisivat pareina. Kantajan kunnian saaneet henkilöt sopivat keskenään pitkän takin, valkoisen kaulaliinan sekä hatun käytöstä niin, että kaikki ovat pukeutuneet yhtenäisesti. Kantajien on kohteliasta pukeutua tilanteeseen sopivalla tavalla: Musta puku, valkoinen paita, musta solmio, mustat nauhakengät ja mustat sukat. Kantajilla saa poikkeuksellisesti olla hattu päässä kappelissa tai kirkossa kuljettaessa. 

Siunaustilaisuuden loppusoiton alkaessa kantajat asettuvat päällysvaatteissa ( takit napitettuina) arkun ympärille. On myös tapana, että kaikki kuuntelevat loppumusiikin. Seuraavaksi urkuri soittaa hiljaista taustamusiikkia, jonka soidessa kantajat siirtyvät paikoilleen. He viettävät pienen hiljaisen hetken arkkuun päin kääntyneinä, jonka jälkeen he laittavat hatut päähänsä ja asettavat kantoliinat paikoilleen. 

Kantoliinat asetetaan viistoon selän ja uloimman olkapään yli. Kantajat ottavat katoliinasta tukevan otteen samalta korkeudelta, heti arkun kannen alapuolelta. Näin toimimalla he helpottavat nostamista ulkona olevalle katafalkkikärrylle. Toisella kädellä pidetään kiinni uloimman olkapään yli tulevasta kantoliinasta. Kantaminen aloitetaan saman aikaisesti. Tahdissa kävellen etenevät kantajat eivät potki toisiaan nilkkoihin. 

Ellei hauta ole aivan lähellä, arkku nostetaan oven ulkopuolella odottaviin kärryihin. Kantajat kulkevat omilla paikoillaan kärryn sivuilla ja vetävät samalla kärryä. Pappi ja/tai suntio/ vahtimestari kulkee edellä. Muu saattoväki seuraa kantajien jäljessä.

Haudalle saavuttaessa kantajat asettavat jälleen kantoliinat aiemmin selostetulla tavalla. Saadakseen vahvemman kanto- ja nosto-otteen, kantajat tarttuvat kantoliinasta kiinni arkun kannen reunan yläpuolelta. Kantajat asettautuvat seisomaan haudan pitkille sivuille. Kantoliina otetaan molempiin käsiin. Arkku lasketaan hitaasti ja tasaisesti kunnes se on tukevasti haudan pohjalla. Kantoliinoja liikuttelemalla varmistetaan, että arkku on todella haudanpohjalla. Kantajat ovat etukäteen sopineet, että vasemmalla puolella hautaa seisovat kantajat irrottavat otteensa kantoliinasta. Oikealla puolella olevat kantajat nostavat kantoliinat ylös ja luovuttavat ne vahtimestarille. Kantajat paljastavat päänsä, osoittavat viimeisen kunnioituksensa vainajalle hiljentymällä katsomaan haudassa olevaa arkkua. Tämän jälkeen he kääntyvät samanaikaisesti nyökkäämään lähiomaisille. Kaksi kantajaa jää haudalle muiden siirtyessä sivuun. Toinen heistä nostaa haudan päälle siirrettävää kehikkoa pääpuolella ja toinen jalkopäässä.